Familjen Grill
Brukspatron Adolf Ulric Grill lade under sin livstid ned ett energiskt arbete på att öka Söderfors bruks ankarproduktion, vilket har gjort det till ett av Sveriges främsta bruksföretag. Inte nog med att han var en framgångsrik brukspatron, år 1795 blev han även invald i Vetenskapsakademin. Samma år, när bygden drabbades av missväxt, lät patron Grill anlägga en engelsk park vid bruket för att ge fattiga i socknen sysselsättning och inkomst. Brukspatron Adolf Ulric Grill omkom i en tragisk ridolycka för några månader sedan och sedan dess har hans unge son, Axel Grill, ärvt Söderfors bruk och tagit över som brukspatron.
Patron Axel Grill har ibland affärer med greve Jean-Jacques de Geer och de sitter tillsammans i bolagsstyrelsen för Uplands optiska telegrafbolag. Men de känner inte varandra tillräckligt väl för att familjen Grill ska bli bjuden till grevinnans tillställningar på Leufsta herrgård, till mamsell Grills stora förtret.
Patron Axel Grill – ROLL TILLSATT
Nivå 1: det som alla på lajvet känner till
Dynamisk rollbeskrivning
Brukspatron Axel är en riktig svirare och är mycket beundrad bland sina kamrater i Uppsalas studentliv. Han är ofta distanserad och ju mer ouppnåelig han verkar desto mer eftertraktad blir han. Han är inte sån som ständigt pladdrar på, vilket gör folk ännu mer besatta av vad han har att säga. Dessutom är det hans blick lika mycket som annat som har gett honom hans rykte som någon att räkna med. När han spänner blicken i någon, intensivt och orubbligt, blir männen obekväma medan kvinnorna darrar av lidelse.
Mer inspiration om brukspatron Axel Grills dynamiska rollbeskrivning kan hämtas från karaktären Simon Basset (the Duke) i Netflix TV-serie Familjen Bridgerton/The Bridgertons.
Överdriven rollbeskrivning
Brukspatron Axel Grill är en udda blandning av sarkastisk humor, tillbakadragenhet och nyckfullhet. Han använder sin kvickhet för att göra narr av sina studiekamrater och bekanta, så han kan skratta åt dem inombords utan att med minsta min visa sig road utåt.
Mer inspiration om brukspatron Axel Grills överdrivna rollbeskrivning kan hämtas från karaktären Mr Bennet i Jane Austens roman Stolthet och fördom/Pride and Prejudice.
Blandad rollbeskrivning
Patron Axel Grill gör narr av personer han har i sin omgivning som han anser vara mer korkad än han själv, t.ex. sin goda vän herr Manfred Pousette, hans bror August Pousette och herr Kjellén som driver Bryggholmens flickpensionat.
Mamsell Anna Johanna Grill – ROLL TILLSATT
Nivå 1: som alla på lajvet känner till
Dynamisk rollbeskrivning
Mamsell Anna Johanna Grill är en kultiverad och aristokratisk kvinna med en fin och korrekt uppfostran. Som person är hon generös och ädel med god moral. Hon är dessutom rationell och förnuftig.
Mer inspiration om mamsell Anna Johanna Grills dynamiska rollbeskrivning kan hämtas från karaktären Mrs Russel i Jane Austens roman Övertalning/Persuasion.
Överdriven rollbeskrivning
Mamsell Anna Johanna Grill är en stel och allvarlig person. Hon bär på ett stort högmod vilket ofta leder henne till att begå elakheter mot de flesta i sin omgivning. Mamsell Grill är inte någon mångordig kvinna, ty i olikhet med de flesta människor avpassar hon orden efter antalet tankar hon har. Hon är mycket egensinnig och stolt och dömer andra hårt och orättvist för minsta felsteg. Men det finns några få personer som hon aldrig dömer utan tvärtom klemar något alldeles förfärligt med. Hennes brorson herr Axel är givetvis en sådan favorit och hon kan aldrig se något fel hos honom. Mer förvånande är kanske att herr August Pousette också verkar vara en av mamsell Grills favoriter, kanske för hans outsinliga smicker gentemot henne.
Mer inspiration om mamsell Anna Johanna Grills överdrivna rollbeskrivning kan hämtas från karaktären Mrs Ferrars i Jane Austens roman Förnuft och känsla/Sense and Sensibility.
Blandad rollbeskrivning
Mamsell Grill anser sig ha blivit mycket illa behandlad i livet, så även om hon innerst inne egentligen är en generös och ädel själ så behandlar hon de flesta i sin omgivning elakt och orättvist. Helt enkelt för att hon anser sig ha rätten att behandla andra så som hon själv har blivit behandlad.